Mindsk madspild

Dato: 19. december 2019 Af:

Når din krydderurt begynder at hænge med hovedet, er der ingen grund til at smide den ud. Lav pesto, kryddersmør, olier eller krydderurtesalt, og få glæde af smagen længe endnuDu kan også fryse eller tørre dine friske krydderurter.

Er du på udkig efter tips til at pifte rester fra køleskabet op? Læs mere her: Pift retten op.

Vil du vide mere?

Vi er alle interesserede i at mindske madspild – herunder også krydderurtespild. Har du købt en krydderurt og ikke brugt det hele, er der masser af muligheder for at få resten brugt. Udover at bruge dem til andre retter eller som pynt er der flere muligheder, der har bred anvendelse og længere holdbarhed. Se nedenfor.

Pesto: Lav for eksempel en pesto af nogle af de bløde krydderurter. Pesto kan bruges som dip, som smørelse på brød eller rørt i kogt pasta eller kogte kartofler. Den kan også bruges til marinering af kød.

Kryddersmør: Kryddersmør laves ved at blande finthakkede friske krydderurter i smør. Kryddersmør kan bruges på rugbrød eller flutes, på en bøf eller til nye kartofler.

Krydderolie: Krydderolie kan bl.a. bruges som salatdressing, til fisk, til supper eller som dekorativ pynt på anretninger. Se mere her: Sådan laver du en urteolie

Kryddersalt: Kryddersalt kan bruges til at salte maden før og efter tilberedning. Du laver kryddersalt ved at klippe friske blade af krydderurter og kværne dem sammen med groft salt i en foodprocessor. Fordel den grønne pasta på en bageplade med bagepapir og tør urtesaltet i ovnen i 20 min. ved 100o. Alternativt kan den grønne pasta fordeles mellem to rene viskestykker. Lad saltet tørre i et døgns tid i et godt ventileret rum eller lad vinduet stå åbent på en lun sommerdag. Når saltet er tørret, kan det kværnes en gang til i en foodprocessor.

Krydderurtesalt kan laves på alle slags krydderurter, enten blandede eller enkeltvis.

Kryddereddike: Kryddereddike kan rystes sammen med olie til en dressing og hældes over en salat. Stik kviste af urter og evt. hvidløgsfed og chili i rengjorte flasker med patentlåg, skruelåg eller prop. Kom eddike (fx hvidvinseddike) på, luk flasken og stil den i et sydvendt vindue (opvarmning af eddiken sikrer hurtigere udtrækning af urternes smagsstoffer). Efter en uges tid har eddiken fået en fin grøn farve og duft og er klar til brug. Man kan fjerne de tilsatte krydderurter eller lade dem blive i. Kryddereddike kan laves både med hvidløg, chili og krydderurter eller bare på en enkelt krydderurt alene.

Frys krydderurter: Du kan fryse dine krydderurter og få glæde af dem hele vinteren. Læs mere her: Frys din krydderurter

Tørre krydderurter: Det er muligt at tørre friske krydderurter, så du kan have glæde af dem efter sommerens høst. Det gøres ved at hænge de friske krydderurter op i små bundter et lunt og tørt sted. Når de er helt tørre kan de smuldres og kommes på glas.

Share this:
Økologihaven