Krydderurter er geniale smagsgivere – og så pynter de. Men hvordan udnyttes de bedst? Må de fryses? Og hvordan skal de høstes for størst udbytte? Få masser af tips og tricks til brugen af krydderurter.
Kram din kål
En simpel salat med ”kramme”-kål, sennepsvinaigrette og friske krydderurter er overraskkende lækker – og så er den super nem at tilberede. Når du krammer din kål, får du nemlig ”masseret” masser af smag ind og kålen får en lækker tekstur. Du snitter blot kålen fint, tilføjer dressing, friske krydderurter og lidt salt – og så … Read more Kram din kål →
Sådan laver du myntesukker
Lækker myntesukker giver din te eller grape et frisk pift. Og så er det super nemt. Hak mynteblade og sukker sammen og bag det ”tørt” ved helt svag varme i en halv times tid (70-75 grader). Undgå varmluft, for så flyver det bare rundt i hele ovnen!
Lys gløgg med citrontimian og æblemost
3 liter æblemost 2 potter citrontimian 1 stang kanel 4 stk. hel kardemomme 40 g. tørret tang eller havsalt 1 stk. Sichuan peber hel (eller sort peber eller chili) 5 stk. nelliker 2 stk. stjerneanis 50 g. frisk ingefær 2 stk. laurbærblade 1 stang citrongræs Saften af 2-3 citroner Sukker efter smag (ca. 3 spsk.) … Read more Lys gløgg med citrontimian og æblemost →
Et twist til din cocktail
En enkelt kvist rosmarin eller timian pynter og er en nem måde at give dine cocktails et krydret twist.Og har du mod på det, er det simpelt at lave en krydderurtesirup – det kræver kun vand, sukker og lidt frisk timian eller rosmarin. Alternativt kan du tilsætte lidt friske krydderurter til en neutral cocktail-sirup. Mynten … Read more Et twist til din cocktail →
Pynt op med urter
Bind en smuk krans eller servietring med timian, citron timian, salvie eller rosmarin. Eller saml en lille kvist med gran og krydderurter – det vil give dit jule- nytårs- eller brunchbord et festligt pift. Små buketter med tørrede kviste og blomster er også dekorative i vaser, eller som vinduesophæng. Det giver et nordisk look og … Read more Pynt op med urter →
Sæt prikken over i’et på din dessert
Krydderurter er dekorativ topping til desserten eller på morgenbordet. Hvad end det er kagen til nytårsaften eller ymer til lørdags-brunchen, så gør et enkelt strejf med grønt meget for både smags- og synsoplevelsen. Prøv at tilsætte et par blade citron-timian til en skyr med jordbær kompot og müsli – eller fuldend den populære ”chokoladekage, is … Read more Sæt prikken over i’et på din dessert →
Smid ikke stænglen ud
Stænglerne på krydderurter indeholder masser af smag – men også vitaminer og mineraler, som er gode for dig. Blend dem i en pesto eller smoothie, eller lad dem simre med i gryderetter og supper.
Skal jeg klippe eller plukke?
Kan du nippe blade af din krydderurt uden at mase stænglen, er det fint. Ellers bør du klippe den for at lave så lige et snit som muligt og dermed sikre, at hullet hurtigere lukkes igen.
Sådan høster du dine krydderurter
Krydderurter med to blade over for hinanden på stænglen bør ikke klippes længere ned end det næstnederste par – ellers er den længe om at skyde igen. Krydderurter der ikke har parvise blade overfor hinanden – som fx persille, purløg og koriander – kan klippes så langt ned, som man har lyst.
Sådan laver du en urteolie
5 dl. majsolie 500 g friske krydderurter efter eget valg – hænger din krydderurt med hovedet, kan den også sagtens bruges Salt Krydderurterne skylles og tørres let. Olien opvarmes til præcis 65 grader (ellers bevarer den ikke den grønne farve) og blendes så med krydderurter og salt, indtil massen er helt grøn, og olien ikke … Read more Sådan laver du en urteolie →
Mindsk madspild
Når din krydderurt begynder at hænge med hovedet, er der ingen grund til at smide den ud. Lav pesto, kryddersmør, olier eller krydderurtesalt, og få glæde af smagen længe endnu.
Pift retten op
Brug krydderurter til at sætte prikken over i’et, når du serverer din mad. Ikke kun når du har gæster, men også for at pifte hverdagsmaden, rester fra dagen før eller en omgang takeaway op. Det giver ekstra smag, har masser af sunde fordele, og så gør det måltidet mere indbydende.
Dekorative isterninger
Læg et blad mynte eller citronmelisse i isterningebakken, før du sætter den i fryseren. Så har du dekorative isterninger ved hånden, når du serverer vand, sodavand eller drinks.
Drik din krydderurt
Brug krydderurten som smagsgiver og visuelt input i din vandkaraffel. Kom blade eller hele stængler i vandet – evt. sammen med en skive citrusfrugt. Den kombination er også god i drinks – eksempelvis går rosmarin godt med appelsin og mynte med lime. Brug også krydderurter i dine smoothies for masser af smag og tilføjelse af … Read more Drik din krydderurt →
Frys dine krydderurter
Dine krydderurter kan fryses – mange af dem også uden at miste saft og kraft. Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at … Read more Frys dine krydderurter →
Ofte stillede spørgsmål
Fandt du det, du søgte? Hvis ikke, så tag et kig i ”de ofte stillede spørgsmål”, som vi har listet herunder.