Med økologien i fokus
Slider

Økologihaven giver dig mere end 40 forskellige økologiske danskproducerede krydderurter at vælge imellem. 

I gartneriet sydvest for Odense pusler medarbejderne hver dag om de grønne planter for at sikre højeste kvalitet. En lang række tiltag gør, at der ikke kun er fokus på økologi – men på bæredygtighed som overordnet pejlemærke. Der værnes om ressourcer og naturlige organismer, mens digitale løsninger holder fokus på fortsat bæredygtig udvikling og sikrer de bedste vækstbetingelser – og deraf den bedste smag.

Bæredygtighed er mere end økologi. Vi er stolte af, at alle vores krydderurter er økologiske, men arbejder løbende på at gøre Økologihaven mere og mere bæredygtig – på alle parametre.

Økologihavens historie

Økologihaven ApS udsprang i 2009 som datterselskab af Rosborg Krydderurter A/S. Tankerne om en ren økologisk gren af gartneriet var begyndt at spire nogle år forinden. 

Fra at have været af den overbevisning, at konventionel dyrkning var det mest fornuftige, blev gartnerne drevet af en nysgerrighed for økologien. Fagligheden blev pirret, og der blev testet, dyrket, vurderet – og testet noget mere. Resultatet blev, at en helt ny tankegang med fokus på naturens ressourcer og selvoptimering fik overtaget. 

I 2010 leverede Økologihaven de første økologiske krydderurter til detailhandlen. Dengang blev der dyrket på 200 kvadratmeter – i dag er dyrkningsarealet 3,2 hektar.

Med økologien i fokus

Nysgerrigheden og den faglige dybde, som var de pejlemærker, der bragte økologien i fokus i Rosborg Krydderurter A/S og dermed skabte Økologihaven, er fortsat rettesnor i organisationen. Med konstant fokus på udvikling og fornyelse stræber Økologihaven efter fortsat at være de bedste i feltet.

I sommeren 2013 købte 22 medarbejdere og tre eksterne investorer virksomheden ud af dødsboet efter stifter Lars Rosborg, som gik bort i foråret 2006. Planen er, at de tre investorer skal være købt ud i sommeren 2023, hvorefter Økologihaven er 100 % medarbejderejet.

Bæredygtig dyrkning

Vanding og genanvendelse

Økologisk grønt er rigt på nærings- og smagsstoffer. Og så tager det hensyn til den jord, det kommer af. Den bæredygtige tankegang skinner igennem flere steder i Økologihavens produktion. 

Vanding af krydderurterne sker i et lukket, recirkulerende system, så vandingsvandet genbruges. Ud over at værne om vandet som en ressource betyder det, at de økologiske gødninger genanvendes, og at de naturlige organismer, som driver den økologiske kompost, bevares. 

Alle frasorterede krydderurter, som ikke er egnede til salg, komposteres og anvendes i opstarten af nye krydderurter. 

Bæredygtighed er et naturligt pejlemærke for Økologihaven – forude venter stadig mange spændende bæredygtige udviklingspotentialer. 

Lavt energiforbrug

I årene 2014-2018 fik Økologihaven nye drivhuse med fuld fokus på energibesparelse. I dag dyrkes krydderurterne i højisolerede drivhuse med særlige gavlplader, isoleringslister på sprosserne og tolagskonstruerede gardiner med isolerende luftpuder. Det betyder, at der kan ligge is på taget, mens der er 18 grader i drivhuset. 

Økologihavens primære varmekilde er solen. Dynamisk klimastyring gør det muligt at gemme varmen fra solen til om natten. Noget, som både sparer energi og sikrer naturlig vækst.

Faglig nysgerrighed viser vejen

Den faglighed og nysgerrighed, som førte os til økologisk produktion, er grundstenen i vores virksomhed og måden, vi udvikler os på. Den kommer helt sikkert over tid til at løfte os videre mod nye, spændende forandringer.

Sådan dyrkes krydderurterne 

Vildtvoksende krydderurter har brug for både sol, vind og vand. Derfor har vi også skabt de muligheder i vores drivhuse. Vi kan skabe vind, så stænglerne sættes i bevægelse, og dermed styrke deres vækstbetingelser, så de bliver mere robuste og dermed både opbygger mere saft og kraft og har længere holdbarhed. Bliver temperaturen i drivhuset for høj i løbet af dagen, køler vi med vandtåger, og om natten slukker vi lyset og sænker temperaturen, så planten får ro – indtil den står op med solen og igen er klar til at producere fotosyntese og smagsstoffer. 

Plantevelfærden er i fokus i Økologihaven

Planterne sover om natten og udsættes ikke for unødigt vækstpres. Gråvejrsdage reguleres med gode vækstdage, så det i sidste ende går lige op. Temperaturen i drivhuset tilpasses, så lyset og temperaturen altid passer sammen i forhold til optimale vækst- og hvilebetingelser. Skulle vejret gøre det nødvendigt, benyttes overskudsvarme fra Fynsværket. Økologihaven har 100% grønt strømforbrug. 

I takt med løbende indførelse af endnu flere teknologiske hjælpemidler og digitale løsninger forventer Økologihaven at fortsætte og styrke den bæredygtige udvikling. 

Certificeringer og krav

Økologihaven har flere certificeringer. Den internationalt anerkendte standard for primærproduktion GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practice) skal sikre høj fødevare- og medarbejdersikkerhed, sporbarhed og miljøhensyn, mens tillægscertificeringen GRASP (GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice) skal sikre medarbejdernes sundhed, sikkerhed og velfærd. 

Få inspiration til at sætte smag på livet

Er Økologihavens krydderurter nøglehulsmærkede?

Ja, alle krydderurterne er nøglehulsmærkede. 

Vinterportulak

Vinterportulak har små, lysegrønne blade. Den er tueformet, hvilket vil sige, at bladene skyder fra samme basis. Vinterportulakkens første blade bærer ikke blomster og er anderledes i udseendet end de blade, der blomstrer. Jo ældre planten bliver jo flere blomster får den. De blade, der blomstrer, har en åkandelignende form med en fin, lille, hvid … Læs videre Vinterportulak

Smid ikke stænglen ud

Stænglerne på krydderurter indeholder masser af smag – men også vitaminer og mineraler, som er gode for dig. Blend dem i en pesto eller smoothie, eller lad dem simre med i gryderetter og supper. 

Vil du vide mere om Økologihaven, eller har du spørgsmål, så giv os endelig et kald
på tlf. 63 96 33 30, eller send en mail til info@oekologihaven.dk