Glem myten: Plast slår pap i vores potter

Dato: 24. oktober 2022 Af:

”FINDES DER noget mere kunstigt og ikke-naturligt end plastik?”

Sådan tænker mange af os spontant. Og sandt nok: Plastik er kunstigt og menneskeskabt – og som de idealistiske økologer, vi jo er, var plastik da heller ikke i udgangspunktet det oplagte pottevalg for os til vores krydderurter. Men så undersøgte vi sagen.

For at finde frem til det bedste alternativ for miljøet og naturen testede vi påvirkning og effekt fra potter fremstillet af henholdsvis pap, spagnum, ris og kokosfibre. Og trods myter og fordomme var – og er – plast på den lange bane det bedste materialevalg til potterne. Kokospotter er fx energitunge at producere og kræver store mængder vand til forarbejdning af materialet, hvilket ikke er bæredygtigt.

Plastik kan derimod genanvendes og recirkuleres gang på gang på gang.

Det kan ingen af alternativerne.

Så selv om rustikt, brunt pap ligner det grønne valg, lyser tallene alarmerende rødt på miljøbundlinjen. Og det handler ikke ”kun” om plastiks genanvendelighed. Andre parametre vejer også tungt hér; bl.a. kommer planten mere stærk, frisk og levedygtig ud til forhandlere og forbrugere. I sidste ende er dét med til at begrænse madspild – fordi mere af krydderurten kan bruges. Og i længere tid.

Tillad os at grave et nørdet spadestik dybere: I årevis bestod vores potter allerede af 90 % PIR-plast – dvs. Post Industrial Recycling Material; som laves af spildprodukter fra anden industri. Men siden januar 2022 har vi opgraderet dét til potter bestående af 100 % PCR-plast – Post Consumer Recycling Material; som er genbrug af forbrugernes plastaffald.

Vores emballageposer – rundt om potter og krydderurter – har siden april 2022 også været fremstillet af 100 % genanvendt plast.

Kort sagt har vi altså undersøgt en række alternative materialer til plastpotten, som på overfladen fremstår mere miljørigtige. Ingen af dem viser sig dog at leve op til vores forventninger.

Vi vil fortsat teste nye materialer og teknologier, efterhånden som de bliver tilgængelige. Men for nu er plastik det bedste valg på markedet – og så er vi ikke engang begyndt at snakke om fødevaresikkerhed og holdbarhed i vores produkter.

Share this:
Økologihaven