Den rigtige mængde vand

Dato: 10. februar 2021 Af:

Det er nemt at komme til at overvande sine krydderurt, når den står i køkkenvinduet eller på køkkenbordet. Den må naturligvis ikke udtørre, men der må heller ikke stå vand i bunden af skjuleren.

Mærk, om potten føles let – gør den det, trænger krydderurten til lidt vand. 

Vil du vide mere?

Mange tror fejlagtigt, at krydderurten mangler vand, når bladene hænger. Men det skyldes ofte, at krydderurten har fået for meget vand. Det helt store problem med overvanding er, at vandet optager pladsen for ilt i potten. Det gør, at roden stille og roligt kvæles og bliver mindre, og dermed har sværere ved at trække vand op til stængler og blade.

Krydderurterne vokser i spagnum, der bl.a. har den egenskab, at det kan indeholde 20 gange sin egen vægt i vand. Det er rigtig godt for planten om sommeren, da den dermed har vand, den kan trække af over længere tid. Men om vinteren, hvor der ikke er så meget lys, er der vand i potten til endnu længere tid.

Hvis du vander din krydderurt i en underskål, vil du opdage, at den suger vandet op, men det er ikke ensbetydende med, at den har brug for vand. Samtidig kan jorden øverst i potten se tør ud, men det skyldes fordampning fra potten, og altså ikke at planten har brugt vandet. Derfor er det bedste tip, at mærke om potten føles let – gør den det, trænger krydderurten til lidt vand. Krydderurter trives bedst med lidt vand ad gangen. Generelt gælder det, at jo større bladene er, desto mere vand har krydderurten brug for. Det er ikke unormalt, at der i september-april kan gå dage imellem vandingerne.

Share this:
Økologihaven