Dato: 19. februar 2020 Af: Johnsen Support
Stænglerne på krydderurter indeholder masser af smag – men også vitaminer og mineraler, som er gode for dig. Blend dem i en pesto eller smoothie, eller lad dem simre med i gryderetter og supper.
Vil du vide mere?
Mange bruger kun bladene fra krydderurterne til madlavning. Men stænglerne er en skjult smagsgiver, som fortjener at blive brugt mere.
Nogle krydderurter har meget bløde stængler. Disse er kendetegnet ved at være grønne eller lysegrønne. De kan fint hakkes med sammen med bladene i fx en pesto eller en dressing. Nogle krydderurters stængler er lidt kraftigere men stadig bløde og kan give sprødhed og tekstur til maden. Det kunne for eksempel være basilikumstængler i en salat eller i sandwich.
Andre typer af krydderurter har kraftigere og mere hårde stængler, som ikke er så delikate at hakke med. Her giver det mere mening at nippe bladene af stænglerne. Til gengæld kan de hårde stængler – både med og uden blade – give masser af smag til fx en gryderet eller en suppe, hvor krydderurtestænglerne simrer med og tages op inden servering.
Ved udplantning bliver stænglerne mere hårde på fx rosmarin, timian og oregano. Disse kan med fordel bruges som grillspyd eller som kødnåle. Pil bladene af – lad evt. de øverste sidde – og træk kød eller grøntsager på spyddet og lad stænglen krydre indefra.
Ved nogle anretninger giver det mening kun at bruge bladene til pynt. Men stænglerne kan også bruges dekorativt – både med og uden blade. Og så kan de bløde stængler tilmed bruges som spiseligt pynt.