Rendyrket dansk produktion – baseret på big data og bæredygtighed

Dato: 4. maj 2023 Af:

NÅR DU samler én af vores krydderurter op – som forhandler i detailledet eller som slutbruger i supermarkedet – springer plantens særlige robusthed i øjnene: Den er strunk, kompakt og stærk. Duften er også naturligt kraftig. På samme måde som smagen.

Men der er også noget afgørende ved planten, du ikke kan se med det blotte øje:

Krydderurten, du står med, er nemlig også ansvarligt produceret – hele vejen igennem funderet i et omfattende sæt daglige datamålinger og tilpasninger i vores hightech-væksthuse. Men ved du, hvordan vi producerer vores planter ansvarligt? Kender du mellemregningerne? Ved du, hvorfor samtlige krydderurter fra Økologihaven – fra basilikum til ærteskud – har styrke, holdbarhed og naturlig velsmag til fælles? Og hvordan vi formår at fremelske dem uden at fråse med ressourcerne omkring os?

Forarbejdet er hemmeligheden bag

Ansvarlig produktion er fællesnævneren for alle vores krydderurter – hele vejen fra frø til forbruger. Derfor er vores produktion netop udtænkt og gennemført, så planterne opnår maksimal saft, kraft, smag, kvalitet og holdbarhed – ved brug af mindst mulig energi.

Lad os give dig et praktisk, velkendt hverdagseksempel på, hvordan vi gør dét:

Vækstlysene over vores millioner af planter står kun for 18 procent af det samlede lys. Resten – hele 82 procent – står solen for. Dvs. naturlige, bæredygtige og gratis stråler.

Når vi er i stand til at holde det supplerende vækstlys så lavt, er det udelukkende fordi, vi vedholdende tester og måler på ALT – og derfor også ved, nøjagtig hvor mange kvanter lys der skal til for at producere kvalitetsplanter.

Men selv om lyset i sig selv er en afgørende faktor for planternes trivsel, spiller det sammen med en række andre elementer – som skal balancere harmonisk og præcist:

Mængden af lys skal passe til mængden af varme, som igen skal hænge sammen med luftfugtigheden. På baggrund af den data vi indsamler – og har indsamlet gennem 25 år – finder vi hele tiden balancepunktet, så vi opnår højeste kvalitet i løbet af 5,3 uger; som er dén tid, vi har fundet ud af er optimal, når vi skal producere en krydderurt.

Planter minder jo lidt om os …

Mange af justeringerne er automatiserede. Når solen står op og har fået fat, slukker vækstlyset, så snart målingerne viser, at solen nu afgiver så og så mange Watt.

Planterne har brug for lyset, på samme måde som vi har brug for solen for at kunne producere D-vitamin. Og ligesom vi kan få for meget D-vitamin, kan krydderurterne også få for meget sol.

Og for at blive i analogien: Hvis mennesker ikke får lys nok, udvikler de gulsot. Får planterne ikke nok lys, respirerer de i stedet for at lave fotosyntese.

Med big data, omtanke og erfaring sikrer vi, at planterne altid får dét, de har brug for – hverken mere eller mindre – hver dag, året rundt.

Balancen mellem at give planterne, hvad de har brug for og samtidig begrænse ressourceforbruget mest muligt, er det, vi kalder ansvarlig produktion. Og det er netop dét, du kan se, smage og dufte, når du står med vores krydderurter i hånden.

Share this:
Økologihaven