Basilikum er en busket krydderurt med sprøde, blanke, ovale og let buede blade, som er mørkegrønne på oversiden og mere lysegrønne på undersiden.
Den karakteristiske friske, skarpe duft og smag og dens smukke, buskede udseende gør den populær i køkkenet – ikke bare som smagsgiver, men også for æstetikkens skyld.
Basilikum tåler ikke kulde eller stærk blæst, så den vil ikke klare sig udenfor i kolde temperaturer, men indendørs eller i drivhus kan den leve flere år. Basilikum skal have masser af sol og vand – dog hellere lidt vand ofte end en masse på én gang. Vand fra bunden og ikke over bladene.
Du høster din basilikum ved at klippe eller nippe stilken lige over det sted, hvor to store blade mødes – dog ikke længere nede end over sidste bladpar. Så skyder den igen. For at sikre optimale vækstbetingelser bør du ikke tage mere end to tredjedele ad gangen. Bruger du jævnligt af din basilikum, bliver den mere rund og fyldig end ranglet.
Basilikum bruges især i italiensk mad – pasta, pizza, pesto og salater. Du kan ikke stege eller grille basilikum – så mister den både smag og farve.
Basilikum har ry for at afhjælpe fordøjelsesproblemer og for at have en beroligende og smertestillende effekt.