RENDYRKET DANSK ØKOLOGI. Økologihaven dyrker krydderurter på Fyn med økologisk omhu – for at fremelske den naturlige smag og duft. Solen er vores vigtigste energikilde, og vi supplerer kun med 18% vækstlys i løbet af et år. Naturligt sollys, genanvendt regnvand, pilekompost og reduceret CO2-udledning bidrager til støt stigende bæredygtighed i alle led.
Det giver stærke planter, som nedbringer madspild fordi de kan fortsætte livet længe, hvad end de står i køkkenet, i krukken eller i køkkenhaven.
Optimeret energiforbrug
Økologihavens primære lys og varmekilde er solen. Dynamisk klimastyring gør det muligt at gemme varmen fra solen til om natten. Noget, som både sparer energi og sikrer naturlig vækst.
I årene 2014-2021 fik Økologihaven nye væksthuse med fuld fokus på energibesparelse. I dag dyrkes krydderurterne i højisolerede væksthuse med særlige gavlplader, isoleringslister på sprosserne og tolagskonstruerede gardiner med isolerende luftpuder. Det betyder, at der kan ligge is på taget, mens der er 18 grader i væksthuset.
Vanding og genanvendelse
Vanding af krydderurterne sker i et lukket, recirkulerende system, så vandingsvandet genbruges. Ud over at værne om vandet som en ressource betyder det, at de økologiske gødninger genanvendes, og at de naturlige organismer, som driver den økologiske kompost, bevares.
Alle frasorterede krydderurter, som ikke er egnede til salg, komposteres, så ressourcerne ikke går til spilde.
Faglig nysgerrighed viser vejen
Den faglighed og nysgerrighed, som førte os til økologisk produktion, er grundstenen i vores virksomhed og måden, vi udvikler os på. Den kommer helt sikkert over tid til at løfte os videre mod nye, spændende forandringer.
Plantevelfærden er i fokus i Økologihaven
Krydderurter på friland har glæde af både sol, vind og vand. Disse forhold har vi så vidt muligt genskabt i vores væksthuse. Ved at skabe de bedste og mest naturlige vækstbetingelser, fremelsker vi stærke planter, som både kan leve længere og har mere smag.
Vi holder øje med, at temperaturen i væksthuset passer til mængden af lys, planterne får. Disse parametre skal nemlig være i balance, for at planterne opnår den højeste mulige kvalitet. Bliver det for koldt, booster vi temperaturen med overskudsvarme fra Fynsværket og bliver temperaturen i væksthuset modsat for høj i løbet af dagen, køler vi med vandtåger.
Når planten skal hvile, skrues ned for både lys og varme, så planten får ro indtil den står op igen næste dag og er klar til at producere fotosyntese og smagsstoffer. Planten har nemlig brug for ”søvn” ligesom os andre, hvor den får lov at hvile og på den måde blive klar til en ny dag.
Certificeringer
Økologihaven har flere certificeringer. Den internationalt anerkendte standard for primærproduktion GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practice) sikrer høj fødevare- og medarbejdersikkerhed, sporbarhed og miljøhensyn, mens tillægscertificeringen GRASP (GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice) garanterer medarbejdernes sundhed, sikkerhed og velfærd.