Rosmarin er en stedsegrøn krydderurt med blade, der kan minde om grannåle. Med tiden bliver stænglerne træagtige. De nye topskud vil dog stadig være bløde. Hen på sommeren kan den blomstre med lyseblå blomster.
Har du din rosmarin stående i vindueskarmen for at give en sydlandsk stemning, skal du passe på ikke at give den for meget vand. Det bedste er at lade den tørre ud mellem vandingerne. Hvis du derimod planter den ud i haven, passer den stort set sig selv. Sørg for at give den en solrig plads og vand den kun i meget tørre perioder. Rosmarin tåler ikke nattefrost men kan overvintre tildækket eller inden døre.
Rosmarin har en meget kendetegnende og karakteristisk duft og smag. Den afgiver velvilligt aroma til kolde såvel som varme retter, hvilket gør den til en af køkkenets favoritter. De aromatiske blade egner sig til al slags kød, grillmarinader samt ovnbagte kartofler og rodfrugter. Prøv også en kryddersmør med finthakket rosmarin. De træagtige stængler kan bruges som grillspyd. Fjern evt. bladene og lad stænglen krydre kødet indefra.
Det siges at rosmarin er appetitvækkende og indeholder antioxidanter.