Brøndkarse er en bladrig plante med mange små, runde, grønne blade. Den er en flerårig plante, der visner helt ned om vinteren og skyder frem igen til foråret. Den trives bedst i en fugtig jord. Brøndkarse breder sig ved, at stænglerne slår rod, når de ligger hen ad jorden.
Smagen er skarp og nøddeagtig og gør sig godt til både kolde og varme retter. Den har mange anvendelsesmuligheder bl.a. som pynt på smørrebrød, i sandwich, kryddersmør, dressinger og i salater. Den tåler opvarmning og giver en god smag i supper, omeletter og som pynt på kød.
Brøndkarse kan godt være lidt besværlig at have med at gøre, hvis lysforholdene ikke er optimale. De nederste blade vil blive blege, hvis planten ikke får nok lys. Det betyder ikke, at planten fejler noget. Den grønne farve kommer tilbage, når de skyggende topskud er plukket af, og lyset kan nå ned til de underliggende blade.
Det siges at brøndkarse styrker blodcirkulationen.
• Latinsk betegnelse: Nasturtium officinale
• Vitaminer: A og C
• Mineraler: Jern