shutterstock_1430061710
Rendyrket dansk økologi

RENDYRKET DANSK ØKOLOGI. Økologihaven dyrker krydderurter på Fyn med økologisk omhu – for at fremelske den naturlige smag og duft. Solen er vores vigtigste energikilde, og vi supplerer kun med 18% vækstlys i løbet af et år. Naturligt sollys, genanvendt regnvand, pilekompost og reduceret CO2-udledning bidrager til støt stigende bæredygtighed i alle led.

Det giver stærke planter, som nedbringer madspild fordi de kan fortsætte livet længe, hvad end de står i køkkenet, i krukken eller i køkkenhaven.

Optimeret energiforbrug

Økologihavens primære lys og varmekilde er solen. Dynamisk klimastyring gør det muligt at gemme varmen fra solen til om natten. Noget, som både sparer energi og sikrer naturlig vækst.

I årene 2014-2021 fik Økologihaven nye væksthuse med fuld fokus på energibesparelse. I dag dyrkes krydderurterne i højisolerede væksthuse med særlige gavlplader, isoleringslister på sprosserne og tolagskonstruerede gardiner med isolerende luftpuder. Det betyder, at der kan ligge is på taget, mens der er 18 grader i væksthuset. 

Lavt energiforbrug
Vanding og genanvendelse

Vanding og genanvendelse 

Vanding af krydderurterne sker i et lukket, recirkulerende system, så vandingsvandet genbruges. Ud over at værne om vandet som en ressource betyder det, at de økologiske gødninger genanvendes, og at de naturlige organismer, som driver den økologiske kompost, bevares. 

Alle frasorterede krydderurter, som ikke er egnede til salg, komposteres, så ressourcerne ikke går til spilde. 

Faglig nysgerrighed viser vejen

Den faglighed og nysgerrighed, som førte os til økologisk produktion, er grundstenen i vores virksomhed og måden, vi udvikler os på. Den kommer helt sikkert over tid til at løfte os videre mod nye, spændende forandringer.

Plantevelfærden er i fokus i Økologihaven

Krydderurter på friland har glæde af både sol, vind og vand. Disse forhold har vi så vidt muligt genskabt i vores væksthuse. Ved at skabe de bedste og mest naturlige vækstbetingelser, fremelsker vi stærke planter, som både kan leve længere og har mere smag.

Vi holder øje med, at temperaturen i væksthuset passer til mængden af lys, planterne får. Disse parametre skal nemlig være i balance, for at planterne opnår den højeste mulige kvalitet. Bliver det for koldt, booster vi temperaturen med overskudsvarme fra Fynsværket og bliver temperaturen i væksthuset modsat for høj i løbet af dagen, køler vi med vandtåger.

Når planten skal hvile, skrues ned for både lys og varme, så planten får ro indtil den står op igen næste dag og er klar til at producere fotosyntese og smagsstoffer. Planten har nemlig brug for ”søvn” ligesom os andre, hvor den får lov at hvile og på den måde blive klar til en ny dag.

Certificeringer

Økologihaven har flere certificeringer. Den internationalt anerkendte standard for primærproduktion GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practice) sikrer høj fødevare- og medarbejdersikkerhed, sporbarhed og miljøhensyn, mens tillægscertificeringen GRASP (GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice) garanterer medarbejdernes sundhed, sikkerhed og velfærd. 

Rendyrket dansk økologi

16.000 grunde til at dine krydderurter smager SÅ godt

SELV OM VI er en flok begejstrede økologer, bruger vi mere end blot glødende idealisme som grobund i produktionen. Glæden ved økologi står ikke alene hos os. For vidste du, at Økologihaven har sin egen udviklingsafdeling? Og at vi har højtuddannede specialister fuldtidsansat dér? Dét har vi. Og det kan du både se og smage … Read more 16.000 grunde til at dine krydderurter smager SÅ godt

Rendyrket dansk produktion – baseret på big data og bæredygtighed

NÅR DU samler én af vores krydderurter op – som forhandler i detailledet eller som slutbruger i supermarkedet – springer plantens særlige robusthed i øjnene: Den er strunk, kompakt og stærk. Duften er også naturligt kraftig. På samme måde som smagen. Men der er også noget afgørende ved planten, du ikke kan se med det … Read more Rendyrket dansk produktion – baseret på big data og bæredygtighed

Sollys og slowfood sænker strømforbruget

SOM VORES GARTNERKOLLEGER i resten af landet skeler vi også hos Økologihaven til elmåleren for tiden. Strømprisens svimlende himmelflugt truer nemlig allerede adskillige gartneriers overlevelse, og flere andre producenter skruer i år helt ned i de mørke strømkrævende vintermåneder. Generelt har vi i årevis arbejdet os målrettet i retning af stadig større bæredygtighed i produktionen. … Read more Sollys og slowfood sænker strømforbruget

Glem myten: Plast slår pap i vores potter

”FINDES DER noget mere kunstigt og ikke-naturligt end plastik?” Sådan tænker mange af os spontant. Og sandt nok: Plastik er kunstigt og menneskeskabt – og som de idealistiske økologer, vi jo er, var plastik da heller ikke i udgangspunktet det oplagte pottevalg for os til vores krydderurter. Men så undersøgte vi sagen. For at finde … Read more Glem myten: Plast slår pap i vores potter

Derfor putter vi pileflis i potterne

MÅSKE VED DU godt, at spagnum er en fossil ressource, som ikke er fornybar? Men vidste du også, at vi af samme grund er i fuld gang med at reducere brugen af spagnum i vores potter? Allerede nu har vi fjernet 25 % af den normale mængde spagnum i potterne – og erstattet den med … Read more Derfor putter vi pileflis i potterne