Rød basilikum er en etårig krydderurt med karakteristiske basilikumformede blade, der er violette i farven. Man vil kunne opleve, at de inderste blade kan forekomme mere grønlige. Det skyldes, at de sidder i ”skygge” og dermed er nødsaget til at reducere farven for stadig at kunne lave fotosyntese.
Ligesom almindelig basilikum tåler rød basilikum ikke kulde og stærk blæst. I Danmark trives den derfor bedst i drivhus eller inden døre. Rød basilikum kræver meget vand – dog hellere lidt ad gangen end en masse på én gang. Undgå at vande over bladene – vand hellere ned i potten.
Rød basilikum har en kraftig og lidt mere bitter smag end almindelig basilikum. Som udgangspunkt har den samme anvendelsesområde som den almindelige basilikum. Dog er den ikke velegnet til pesto. Den violette farve giver en god kontrast i en grøn salat eller som pynt på f.eks. pastaretter. I varme retter skal den tilsættes lige inden servering, da den mister smag ved opvarmning.